Без категорії

Збір інформації для дизайн-проекту і складання технічного завдання

Дизайнер Алла Бабай Автор: Алла Бабай, дизайнер інтер’єру

Мета дизайн-проекту – створити індивідуальний інтер’єр, в якому буде комфортно перебувати господарям і їх гостям. Для цього потрібно зрозуміти потреби замовника, його характер. Без технічного завдання (далі ТЗ) в даній ситуації не обійтися. Що це таке і як його скласти?

Вже на першій зустрічі з клієнтом збирається інформація про бажаних зонах в приміщенні, стилі, кольорі, інженерному оснащенні та інші запити, які мають значення для проекту. Привести до ладу цю інформацію допомагають різні способи:

Інтерв’ю

Цей спосіб має на увазі список заздалегідь підготовлених питань і фіксацію відповідей. Далі отримана інформація підписується виконавцем і його клієнтом. У форматі інтерв’ю можуть проходити і інтернет – конференції з фіксацією узгоджених пунктів в діалоговому вікні.

Анкетування

Його можна проводити як на паперовому бланку, так і в електронному вигляді, наприклад, помістивши відповідну форму на сайті. Опитувальник також підписують обидві сторони. Для зручності залишайте більше вільного місця для позначок.

До складання анкет є два підходи. Перший з них – логічний, структурний. Він зачіпає такі питання як склад сім’ї, зони в приміщенні, технологічне оснащення, колір, оздоблення та ін. Другий – емоційно-емпіричний. У ньому акцент робиться на психологічних аспектах, звичках, особистості клієнта.

Альбом по стилям або підбір зображень замовником

Мало людей закінчували курс мистецтвознавства, так що більшість не зможе загальними термінами висловити побажання до стилю. Тим більше є спірні назви напрямків, наприклад «модерн». Модерн початку 20 століття або сучасні стилістики, об’єднані одним терміном? Візуальні посібники полегшують розуміння.

Кольорові карти і колірної коло

Вони дозволяють визначити переваги замовника і всіх членів сім’ї, знайти компроміс між ними, також допомагають уточнювати назви кольорів на кшталт персикового або бістро.

Чим більше аспектів торкнеться складене ТЗ, тим простіше створювати проект. Технічне завдання – це важливий документ, який потрібно зберігати до завершення роботи. Прохання відійти від нього самим клієнтом на будь-якому етапі може розцінюватися як складання нового завдання, так що подібна ситуація повинна прописуватися в договорі. Всі зміни узгоджуються і підписуються.

Ваші підписи – це знак того, що клієнт саме це мав на увазі, а дизайнер все зрозумів і прийняв до відома. Повне взаєморозуміння дає можливість приступити до розробки концепції інтер’єру, а підписані документи допоможуть впровадити в проект все необхідне.

Приклад заповнення ТЗ